Wat kunt u zelf doen ter bevordering van de bijenpopulatie?
BLOEMETJES EN BIJTJES 
Wist u dat u de bijen kunt helpen zonder imker te worden?
Zorg bijvoorbeeld dat het in uw tuin wemelt van de sneeuwklokjes en krokussen. Dit zijn namelijk bloemen waar de bijen hun eerste stuifmeel vandaan halen.
Plant ook eens een hazelaar of een gele katjeswilg. Ook dit zijn vroegbloeiers.
Het eerste stuifmeel is van vitaal belang voor het bijenvolk. Zelfs de winterbijen die in augustus-september geboren worden profiteren hier nog van. Stuifmeel is nodig om de larven te voeren en een tekort aan stuifmeel in augustus/september is een belangrijke oorzaak voor de wintersterfte.
Asters en klimop zijn één van de laatst bloeiende planten die stuifmeel en nectar geven.
Om volwaardig voedsel binnen te krijgen moeten bijen veel verschillende soorten stuifmeel verzamelen. Dit kunt u vergelijken met onze schijf van vijf.
Er zijn slechts drie planten die volwaardig stuifmeel geven. Dit zijn de framboos, de braam en de witte klaver.
Plant deze in uw tuin en laat de witte klaver in uw gazon zitten in plaats van hem kapot te spuiten. Voor de bijen is dit supergezond voedsel.
Maar ook de paardenbloem is voor de bij een heerlijk hapje dus lekker laten staan. U helpt daar de bijen mee.
Reserveer een hoekje in uw tuin voor een bijenbloemenmengsel zoals het Tubinger Bijenmengsel. Hierin zitten: klaprozen, korenbloemen, malva, phaecelia, borage, bladrammenas, dille, witte mosterd, koriander, boekweit, goudsbloem. Maar ook kruiden zoals tijm, rozemarijn, oost-indische kers vinden ze heerlijk. Net zoals margrieten, lupines en zonnebloemen.
MAAK ZELF EEN BIJENHOTEL
Een bijenhotel is simpel zelf te maken.
U heeft buisjes nodig van 2 tot 8 mm dikte, bijvoorbeeld bamboestokjes of u kunt van deze diameter (2 tot 8 mm) gaten boren in een blok hout. Gestapelde dakpannen zijn ook een waar paradijs voor de solitaire bij.
Via de volgende link ziet u tal van voorbeelden.
U kunt er al uw creativiteit in kwijt en u helpt de solitaire bijen.
Leuke activiteit om met kinderen uit te voeren!
BIJENHOUDEN, IETS VOOR U? 
In februari start er weer een cursus !
Bijenhouden, ja. Maar hoe die je dat dan? Daarover gaat de cursus die in februari 2013 weer van start gaat. Bijenhouden is een hobby die niet alleen boeiend is, maar bijen zijn ook heel belangrijk voor de natuur. Ze spelen een grote rol bij de bestuiving van veel planten en bomen en zorgen zodoende voor een hogere opbrengst aan zaden, bessen en vruchten. Dat is niet alleen belangrijk voor de mens, maar daar profiteren vogels en kleine zoogdieren zoals muizen ook van. Die worden op hun beurt weer gegeten door bijvoorbeeld roofvogels en zodoende leveren bijen en dus ook de bijenhouder een grote bijdrage aan de instandhouding van de biodiversiteit.
Bijenhouden betekent niet alleen op een goede manier met de bijen omgaan maar zorgt automatisch ook voor veel meer aandacht voor wat er groeit en bloeit in de omgeving. Bloemen en planten, bomen en struiken, zon en wolken, regen en wind, alles is van belang voor de bijen. Een imker is dus iemand die oog heeft voor de natuur, en als hij of zij het goed doet levert dat ook nog een behoorlijke honingoogst op.
Opzet van de cursus Met succes bijenhouden vereist wel veel kennis van zaken. Daarom is een goede opleiding onmisbaar. Het is ook niet uit een boekje te leren. U moet de nodige handelingen zelf kunnen oefenen onder leiding van een ervaren imker. Vandaar dat de cursus theorie- en praktijklessen bevat en een heel bijenseizoen duurt.
De acht theorielessen worden in de maanden februari, maart en begin april in de avonduren gegeven waarschijnlijk in het IVN-gebouw d’n Aard in Veldhoven.
Daarna volgen in de periode april tot september acht praktijklessen, waarschijnlijk op zaterdag- of zondagmiddagen. Deze worden gegeven in onze bijenhal in het Oeienbos door ervaren leden van de bijenhoudersvereniging. Als u de cursus met goed gevolg afrondt ontvangt u het diploma van de Nederlandse Bijenhouders Vereniging, de NBV. Wordt u dan lid van onze vereniging, dan helpen die u met een bijenvolk en het vinden van een geschikte plaats om de bijenkast(en) neer te zetten. De exacte cursuskosten zijn nog niet bekend, maar u moet rekenen op een prijs van ongeveer € 150,-
Voor meer informatie:
Willem van Erk, tel 040 2535079, wvanerk@onsbrabantnet.nl